menu

War of the Worlds

av Orson Welles


1998

Hørespill, radio

Storsalen

Beskrivelse

Den 30. oktober 1938 gikk en liten gruppe skuespillere inn i et radiostudio og skapte panikk blant sine amerikanske lyttere. Hørespillet om invasjonen fra Mars var så realistisk at det satte USA på hodet, tusenvis av mennesker trodde det var krig, og Orson Welles ble verdensstjerne, 23 år gammel. Samfundet satte opp det verdenskjente radioprogrammet i Storsalen.

Orson Welles er mannen som har laget filmen "Citizen Kane", flest ganger utropt til tidenes beste, og han skapte massepanikk med sin oppdaterte radioutgave av «The War of the Worlds». Siden ville han lage film hvor han selv spilte alle rollene. Orson Welles var et fenomen, både som skuespiller og instruktør, et ungt, bråmodent geni som med revolusjonerende kraft gikk løs på teateret, radiodramatikken og filmen i tur og orden. Han ble en levende myte med sine uttallige løsneser og enorme kunstneriske ambisjoner. Welles sa selv at han startet på toppen og arbeidet seg nedover.

Radioprogrammet «The War of the Worlds», eller «Klodenes krig», bygger opprinnelig på en tekst av H. G. Wells fra århundreskiftets England, som Orson Welles overførte til 30-tallets USA. Klassikeren om invasjonen fra Mars har fått status som det beste bevis på medienes makt. Orson Welles brukte en realistisk spillestil, og nyhetsmeldinger og reportasjeform som dramatiske elementer. Særlig sjokkerende var det at marsboerne tok livet av den utsendte journalisten med sine «varmestråler».

Programmet førte til at lyttere over hele USA forlot sine hjem, det ble trafikkaos og telefonnettet holdt på å bryte sammen. Bedre ble det ikke da de fiktive marsboerne også begynte å bruke giftgass. The New York Times skrev dagen etter at foruten de mange tusener i panikk, måtte femten menn og kvinner behandles for sjokk.

Medvirkende
Bildegalleri